Koken doe ik weinig meer. Dat is een groot gemis voor de wereld, die het nu zonder mijn risottokoekjes, lamstajine of schuimrol met chocolade-roomvulling moet doen.
Laatst heb ik nog wel een bescheiden ragoût gemaakt, met paddestoelen, bleekselderij en witte wijn. Maar daar trek ik dan ook uren voor uit. Alle groenten gaan naar de tafel, waar ik ze schil, hak, pers en snijd. Dan gaan ze in kommetjes en ga ik even chillen. Na een tijdje zet ik pannen op het vuur en smoor de champignons. Dan ga ik weer even chillen. Als de champigons zo'n beetje klaar zijn maak ik de roux, waar het groentenmengsel bij gaat. En dan maar weer chillen. Tegen de tijd dat ik wil eten, zet ik de oven aan, haal de ragoûtbakjes van de onvolprezen albert.nl uit het cellofaan, zet ze een kwartiertje in de oven en dien ze mezelf op met de ragoût.
Dat kan natuurlijk niet alle dagen zo. Dus heb ik een team van thuiskoks om me heen verzameld die af en toe voor me aan de slag gaan.
Ik merkte al snel dat het geen doen is om iedere avond bezoek te hebben van vrienden met wie ik heel graag een rustig avondje in de kroeg zou praten over het leven, maar die dan drie kwartier later komen dan gepland, gestresst omdat ze zich zo hebben moeten haasten, vervolgens niks kunnen vinden in mijn keuken, waardoor ik ze voortdurend vertel dat ze beter dat andere mesje kunnen gebruiken voor de aubergine, waar zij weer doodongelukkig van worden, waarna we eten op een tijdstip dat F., die de volgende dag naar school moet, al lang in bed had moeten liggen, waarop hij natuurlijk gaat zeuren dat hij het niet lekker vindt. Vervolgens krijgen we een discussie over het feit dat ik geen afwasmachine heb (waarover later meer), breng ik F. naar bed en kom terug om koffie te drinken en over het leven te praten, terwijl ik alleen nog maar op bed wil liggen en Boer Zoekt Vrouw kijken. Hoe gáát het nou met je. Tsja.
Ik heb een la vol plastic bakjes verzameld en die worden dan af en aan gevuld door datzelfde team. Afgewisseld met een avondje bij mij koken en eten: dat gaat best en is erg gezellig.
Die bakjes in mijn piepkleine vriezertje, dat is elke keer een verrassing. En erg inzichtgevend, in het leven en eten van mijn vrienden en familie.
Mijn moeder maakt ministrone, erwtensoep of boeuf bourguignon. Mijn zus paella, heel veel en lekkere paella, plus allerlei onduidelijke bakjes waarop stickertjes ontbreken. Aanvankelijk had ze namelijk bakjes gekocht waar een speciale pen bij zat, waarmee je de inhoud op de deksels kon schrijven en later weer wissen. Dat laatste klopte dus niet, zodat we nu bakjes hebben waar tot in lengte van dagen 'bolognesesaus met biologisch gehakt en tomaten van mama' op staat. Of daar dan, na een dag ontdooien, hutspot of aardappel-preisoep in zit, is elke keer weer een verrassing.
Vriendin M., afkomstig uit Spanje, bracht kikkererwten met kip, linzen met balsamico, en albondigas, Spaanse gehaktballetjes, in twee varianten. Die had ze zo lang bij haar schoonmoeder in de vriezer gestald, omdat de hare niet werkte, en kwam ze met de auto uit IJsselstein brengen. Dan voel ik me toch enigszins schuldig en vraag me af of ik niet nóg iets vaker pizza kan eten. Vriendin S. maakte geweldige zuurkoolschotel en linzensoep, vriendin P. eveneens, maar totaal anders.
Absolute kroon spant mijn oom H., die mochecha de peixe maakte (Braziliaanse visschotel met koriander, garnalen en kokosmelk), indiase dal, lamscurry, ragoût met biologisch kalfsvlees, óók erwtensoep maar óók heel anders, en serieuze Italiaanse ragú (bolognese, zeg maar, maar dan zonder een enkele tomaat).
Kijk, zo kom je de winter wel door. En voor de andere dagen zijn er minstens drie houtoven-pizzeria's in de nabije omgeving.
Ragoût met paddestoelen en bleekselderij.
- Smelt boter en olie in een pan. Gesnipperd uitje erdoor, knoflook. Bakje champignons erbij, in stukken. Peper, zout, herbes de provence, tijdje laten smoren. Twee stengels bleekselderij erbij, in reepjes of stukjes of hoe noem je die gesneden. En een bosuitje.
- Maak een roux in een andere pan: smelt een flinke klont boter, lepel bloem erbij, goed roeren, in scheutjes bouillon en witte wijn erbij, tot een gladde saus ontstaat. Groentenmengsel erbij.
- Maak zelf ragoûtbakjes volgens eigen recept, of betrek ze van de supermarkt of bakker. Even in de oven, warm eruit, ragoût erover, wat gesnipperde bosui eroverheen, of peterselie, of iets anders moois.